brud og brudgom omfavner hverandre ved sjøen under bryllup i naturen

Bryllup i naturen

Siden jeg begynte å fotografere bryllup i 2014, har det blitt vanligere og vanligere med bryllup i naturen. Det ser ut til å være en trend med utendørs bryllup. Av alle bryllupene jeg fotograferte i 2023, var omtrent en tredjedel bryllup i naturen. Året før var det bare rundt 10 %. I årene før det har jeg bare fotografert noen få utendørs vielser hvert år. 

Par som ønsker et bryllup i naturen, velger ulike steder for vielsen. Noen har det hjemme i hagen, noen har det i sommerhuset, men det vanligste er å ha et utendørs bryllup i området der middagen og bryllupsfesten skal være.

Å ha et utendørs bryllup er selvfølgelig alltid en risiko ettersom været kan være dårlig, men da er det viktig å ha en plan B, noe alle brudepar ser ut til å ha. Enten garderer man seg med et telt hvis man har bryllupet i hagen hjemme eller i sommerhuset, eller så finnes det et sted i nærheten av der festen skal være hvor man kan holde bryllupet hvis været er dårlig.

En annen trend som ser ut til å ha økt i 2023, er at flere ser ut til å ønske seg et humanistisk bryllup fremfor et tradisjonelt kirkebryllup. Jeg fotograferte hele syv humanistiske vielser i 2023 og ingen i 2022. I årene før det har det bare vært noen få. Kanskje er det fordi det er lettere å booke en humanistisk vielse utendørs enn det er å booke en prest til ett bryllup i naturen. Eller kanskje det skyldes noe annet?

Uansett hva årsaken er, tror jeg begge disse trendene har en annen fellesnevner, og det er at mange ønsker naturlige bryllup fremfor tradisjonelle bryllup. De fleste av brudeparene jeg fotograferer, sier at de vil ha naturlige bilder fra bryllupet sitt, uansett hvor bryllupet er, og uansett om det er bilder fra bryllupsfesten eller brudeportretter. Når jeg møter et par for første gang, spør jeg dem alltid. Hva er det viktigste med bildene dere vil ha fra bryllupet? Når dere ser på bildene jeg sender dere etter bryllupet, hvordan vil dere at de skal se ut? Nesten alle brudepar sier det samme: Vi vil at bildene skal se naturlige ut og fange stemningen fra dagen. 

Kan det skyldes at vi alle daglig blir matet gjennom sosiale medier med urealistiske bilder som ikke gjenspeiler virkeligheten? Enten er bildene vi ser, photoshoppet, og/eller de er laget i AI-programmer. Uansett gjenspeiler de ikke livene våre. Kanskje folk blir lei av dette og lengter etter det som er naturlig og gjenspeiler livet slik det faktisk er? Jeg har ikke svaret på dette spørsmålet, men jeg har en følelse av at det virker som om flere og flere søker det realistiske, enkle og naturlige, noe som også betyr at færre og færre brudepar ønsker å gifte seg i kirken og foretrekker et humanistisk bryllup. Dette viser seg også ved at mange foretrekker å gifte seg på rådhuset fremfor i kirken. I Oslo arrangeres det rundt 3000 vielser hvert år. Halvparten av disse vielsene finner sted på Rådhuset i Oslo.

Jeg elsker å fotografere bryllup i naturen. Det er også gøy å fotografere bryllup i kirken og på rådhuset, men alle bryllup har sine egne fordeler og ulemper. Å fotografere bryllup i en kirke betyr ofte at man fotograferer i dårlig lys, mens et utendørs bryllup ofte betyr at man fotograferer i for mye lys. En av de største utfordringene for en bryllupsfotograf er å håndtere lyset. For lite lys er én utfordring, og for mye lys er en annen. For lite lys betyr ofte at brudeparet blir mørkt og at bildet får dårligere kvalitet på grunn av støy fra kameraet når jeg må fotografere i dårlig lys. For mye lys betyr at brudeparet får harde skygger fra solen som står høyt på himmelen, og at huden blender av det sterke sollyset. Derfor pleier jeg å råde brudepar som planlegger et bryllup i naturen, til å velge et sted med skygge. Som fotograf vet jeg at det er mer lys i skyggen enn de fleste aner. Jeg kan også bruke blits i skyggen for å få mer lys hvis skyggen ikke gir nok lys. I kirken og på rådhuset har jeg ikke lov til å bruke blits, og i direkte sollys gjør blitsen selvsagt ingen nytte, men i et utendørs bryllup i naturen kan jeg alltid bruke blits.

En annen stor fordel for meg som bryllupsfotograf er at jeg kan bevege meg fritt og finne interessante vinkler når jeg fotograferer bryllup utendørs. Verken i kirken eller på rådhuset får jeg lov til å være hvor jeg vil. I rådhuset må jeg stå i et hjørne under hele seremonien, og i kirken får jeg ikke lov til å gå inn i området der presten står. Ved bryllup i naturen er det aldri noe problem med hvor jeg står når jeg fotograferer.

Min anbefaling til deg som planlegger et bryllup i naturen, er å velge et sted med skygge og i verste fall et sted der solen skinner på deg bakfra.

Nedenfor kan du se noen bilder fra ulike bryllup i naturen som jeg har fotografert siden jeg startet min karriere som bryllupsfotograf i 2014. De fleste bildene er tatt i naturlig lys og noen med blits.

Bildene i galleriet viser kun bilder fra selve seremonien. Hvis du vil se bilder fra hele dagen, kan du sjekke bryllupsbildene mine.

Se også min artikkel om bryllupstrender i 2024.

Spørsmål og booking: +47 45398843, mail@pixpep.no


Publicerat

i

av